ULTRAZVUK : sve što trebate znati o njemu

Što je ultrazvuk? To je zvuk koji ljudsko uho ne čuje i čija frekvencija ide iznad 20 kHz. U medicinskoj dijagnostici koristimo ultrazvučne uređaje frekvencije od 1 do 40 MHz koji imaju emitere i detektore ultrazvučnih valova.

To je dakle metoda snimanja koja koristi navedene zvučne valove za stvaranje slika struktura unutar vašeg tijela. Slike mogu pružiti vrijedne informacije za dijagnosticiranje i usmjeravanje liječenja raznih bolesti i stanja.

Za razliku od rendgenskih zraka, ultrazvuk ne koristi nikakvo zračenje. Ultrazvuk također može prikazati dijelove tijela u pokretu, poput otkucaja srca ili krvi koja teče kroz krvne žile.

Postoje dvije glavne kategorije ultrazvuka: ultrazvuk u trudnoći i dijagnostički ultrazvuk.

U trudnoći se koristi za pregled nerođene bebe. Pregled može pružiti informacije o bebinom rastu, razvoju i cjelokupnom zdravlju.

Dijagnostički ultrazvuk koristi se za pregled i pružanje informacija o drugim unutarnjim dijelovima tijela. To uključuje srce, krvne žile, jetru, mjehur, bubrege i ženske reproduktivne organe.

On je siguran postupak koji koristi zvučne valove male snage. Nema poznatih rizika.

Ultrazvuk je vrijedan alat, ali ima ograničenja. Zvučni valovi ne putuju dobro kroz zrak ili kosti, pa ultrazvuk nije učinkovit u prikazivanju dijelova tijela koji imaju plin u sebi ili su skriveni kostima, poput pluća ili glave. Također, on možda neće moći vidjeti objekte koji se nalaze vrlo duboko u ljudskom tijelu. Za pregled ovih područja, vaš liječnik može naručiti druge slikovne pretrage, kao što su CT ili MRI skeniranje ili X-zrake.

Većina ultrazvučnih pregleda ne zahtijeva nikakvu pripremu. Međutim, postoji nekoliko iznimki:

  • Za neke pretrage, kao što je ultrazvuk žučnog mjehura, vaš liječnik može tražiti da ne jedete i ne pijete određeno vrijeme prije pregleda.

  • Ultrazvuk abdomena zahtijeva pun mjehur. Vaš liječnik će vas obavijestiti koliko vode trebate popiti prije pregleda. Nemojte mokriti dok se pregled ne završi.

  • Ginekološki ultrazvuk zahtijeva prazan mjehur.

  • Mala djeca mogu trebati dodatnu pripremu. Kada zakazujete ultrazvuk za sebe ili svoje dijete, pitajte svog liječnika postoje li neke posebne upute kojih se trebate pridržavati.

Osim toga, postoji 2D i 3D UZV. Tako je pregled ultrazvukom u biti iscrtavanje presjeka ljudskog tijela dvodimenzionalnim i trodimenzionalnim slikama.

Kao što smo spomenuli, ultrazvučni pregled potpuno je siguran. Nema primjene radiološkog zračenja i ne postoje poznati negativni efekti pretrage.

Previous
Previous

Što je rak dojke i zahvaća li muškarce?