Ginekologija: Važnost ginekološkog pregleda

Ginekologija je jedna od grana medicine koja se bavi bolestima i liječenjem ženskog reproduktivnog sistema (materica, vagina i jajnici). Van medicine, doslovno znači "nauka o ženama". Njen pandan je andrologija, koja se bavi bolestima i liječenjem muškog reproduktivnog sistema.

Sve djevojke i žene barem jednom godišnje trebaju ići na ginekološki pregled. On je često povezan s nelagodom, za što nema razloga, jer liječnicima je to posao, kao i svakom drugom specijalistu. Pregled se sastoji od nekoliko faza. Liječnik prvo pregledava vanjsko spolovilo i ispituje prohodnost rodnice. U drugoj fazi koristi ginekološke instrumente. U trećoj fazi opipava (palpacija) unutarnje spolne organe.

Dio ginekološkog pregleda je i tzv. PAPA-test. To je citološka analiza obrisa rodnice i vrata maternice. Ovom se pretragom mogu na vrijeme otkriti predstadij i rak vrata maternice, te uzročnike spolno prenosivih bolesti povezanih s rakom.

Čimbenici rizika za nastanak raka vrata maternice su: nesiguran spolni odnos (prije 18. godine), mijenjanje i veći broj spolnih partnera, spolno prenosive bolesti (osobito HPV-infekcije) i pušenje.

Ako je citološki nalaz u redu, ponoviti za godinu dana.

PAPA-test se prvi put mora napraviti s početkom spolnog života, a najkasnije u 20. godini života.

U okviru ginekološkog pregleda određuje se i stupanj čistoće sekreta rodnice. Tako se otkrivaju pojedini uzročnici upala i spolno prenosivih bolesti.

Potreba za ranijim pregledom najčešće se javlja zbog obilnih i/ili bolnih menstrualnih krvarenja, neredovitih ciklusa, akni, pojačane dlakavosti, izostanka prve mjesečnice do 16. godine života ili nekih drugih tegoba. Ako postoji zabrinutost oko toga je li nešto što se događa vezano za žensko zdravlje normalno ili nije, mi smo tu da otklonimo dilemu, liječimo ili uputimo na daljnju obradu kolegicama/kolegama drugih specijalnosti.

Iščekivanje ginekološkog pregleda često kod mladih pacijentica izaziva osjećaje straha.

Preventivne preglede je važno obavljati i u perimenopauzi, menopauzi i postmenopauzi svaku godinu.

 Prilikom prvog posjeta ginekologu, sam ginekološki pregled često i nije potreban, već se obavlja samo ultrazvučni pregled, s punim mjehurom i ultrazvučnom sondom preko trbuha. Ako je ginekološki pregled ipak potreban, nastojimo i roditeljima i mladoj pacijentici objasniti nužnost i način pretrage. U razgovoru nastojimo zadobiti povjerenje mladih pacijentica, te im odgovaramo na svako pitanje. Trudnice pak imaju poseban režim kontrola.

Kada se hitno javiti liječniku?

Osjećate li bolove u donjem trbuhu i nevezano uz menstruaciju ili su odnosi postali bolni te primjećujete napuhnutost koja nema podlogu vezano uz prehranu ili stres. Većinom i sami određene razloge znamo, ali ponekad zbog svakodnevnih obaveza ne reagiramo na vrijeme. Najjednostavniji pokazatelji, koje svaka žena može pratiti, su iscjedak i menstrualni ciklus. Ginekologu se potrebno javiti ako primjećujete promjenu u količini, boji i mirisu iscjetka iz rodnice te ritmu, duljini, trajanju, bolnosti i obilnosti menstruacije.

Također, kada ste i duži period u jačem stresu od kojeg se ne možete oporaviti jer vas ritam života iscijedi te ste počeli osjećati određene promjene poput promjena raspoloženja, sna, energije, apetita, kao i prethodno navedene – javite se odmah!

 

Nemojte zanemariti svoje zdravlje, redoviti ginekološki pregledi često spašavaju živote. Javite nam se za bilo kakve nedoumice oko redovitih pregleda, imali tegobe ili ne…

Previous
Previous

Neplodnost: veliki problem današnjice

Next
Next

KARDIOLOGIJA: kako si produžiti život preventivnim pregledom?